Wat is PDS?

Het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wel 'spastische darm/colon' of 'IBS (Irritable Bowel Syndrome)' genoemd, is een functionele ziekte van de darmen. Met een functionele ziekte bedoelen we dat de darm er wel normaal uitziet (geen zweren, ontstekingen of abnormale bloedwaarden), maar toch niet goed functioneert. Je kan dus eigenlijk stellen dat we merken dat er darmklachten zijn, maar dat er hiervoor geen oorzaak te vinden is in de darmen zelf. Bij PDS komen pijnklachten voor omdat de darm gevoeliger is dan normaal. Het prikkelbare darm syndroom komt zeer veel voor: wereldwijd onderzoek wijst uit dat naar schatting 20% van de bevolking PDS-klachten heeft.

Iedereen kan PDS krijgen. Sommigen hebben het al vanaf de kinderleeftijd, soms ontstaat het na een darminfectie en bij anderen pas op latere leeftijd. Vaak is het niet helemaal duidelijk wat de oorzaak hiervan is: een drukke levensstijl, angst en stress beĆÆnvloeden de darmen waardoor klachten kunnen toenemen. Deze klachten kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk aantasten en kunnen wisselen in ernst, soms zonder duidelijke verklaring. Daarnaast merken we ook op dat er nog andere klachten of oorzaken aan de basis kunnen liggen. Hier heb je een overzicht van de mogelijke triggers voor de typische IBS-klachten.

In het filmpje gemaakt door de Monash University, kan je heel duidelijk zien wat er gebeurt in je darmen als er voeding aan te pas komt. Dit maakt ook duidelijk waarom het FODMaP-dieet kan helpen.