Zandkoekjes basisrecept

30-04-2019

Ik vond het vaak moeilijk om lekkere koekjes en desserts te vinden wanneer ik startte met het volgen van het FODMAP-dieet. Daarom dat ik al snel zelf op zoek ging naar goede receptjes om zelf mijn koekjes te bakken. Hieronder vind je een van mijn favoriete recepten. Bovendien kan je met dit basisrecept daarna nog alle kanten uit. Zo kan je tussen twee koekjes wat confituur doen of je kan wat chocolade toevoegen aan het mengsel. Alles is mogelijk! 

Een klein aandachtspuntje bij dit recept. Amandelmeel behoort tot de beperkt toegelaten groep. De maximaal toegelaten hoeveelheid is 25g. Wanneer je dus deze koekjes maakt, eet ze dan zeker niet allemaal tegelijkertijd op! Je kan ze perfect een drietal dagen bewaren in een goed afsluitbare doos. 

Zandkoekjes basisrecept

Ingrediënten voor 24 koekjes

  • 50 g amandelpoeder
  • 35g kristalsuiker
  • 100 g glutenvrije bloem (ik gebruikte de bloem van Schär)
  • 65 g koude boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel lactosevrije melk (Ik gebruikte de lactosevrije melk van Boni Selection) 

Bereidingswijze

  1. Snijd de koude boter in blokjes en doe deze in een grote mengkom. 
  2. Voeg hier het amandelpoeder, de kristalsuiker en de glutenvrije bloem aan toe. 
  3. Kneed het geheel met je handen tot je een mooi samenhangend deeg krijgt. 
  4. Voeg het ei en de eetlepel melk toe en kneed opnieuw. Indien het deeg te vochtig is (het vormt geen mooie bal en blijft te veel aan je vingers hangen) kan je er nog altijd 1 eetlepel bloem extra bij doen. 
  5. Maak een mooie ronde deegbal en rol deze in vershoudfolie. Plaats gedurende een uur in de koelkast. 
  6. Verwarm de oven voor op 180°C. 
  7. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem beklede ondergrond. 
  8. Steek met koekvormpjes figuurtjes uit en leg deze figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat. 
  9. Plaats de koekjes gedurende 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Smakelijk!

Saskia (stagiaire)