Zanddeegbodem basisrecept

03-06-2019

Mijn zwakke plek is ongetwijfeld dessert. Stel je dan voor dat je op een feestje toekomt en omringd wordt door alles wat lekker is, maar FODMAP volgt en dus aan niets mag aankomen. Ik moet het toegeven, ik heb me meer dan eens laten verleiden waardoor ik helemaal opnieuw met de eliminatiefase moest beginnen. Ik begon dan ook gewoon te anticiperen door gewoon zélf mijn dessert mee te pakken. Je zou denken, dat doe je toch niet, maar geloof mij, niemand kijkt er van op wanneer je komt aanzetten met een heerlijke taart op een feestje hoor. En mijn vrienden kennen mij ook gewoon, Saskia staat gelijk aan dessert, hehe. 

Wanneer je snel verleid wordt door eten op feestjes, breng dan je eigen FODMAP-arm alternatief mee en je zal veel gemakkelijker van al dat lekkers kunnen afblijven!

Na lang experimenteren met verschillende soorten bodems, kwam ik op dit receptje. Je zal wel merken dat de bodem iets minder stevig is dan een 'normale' taartbodem, maar dat komt natuurlijk door de glutenvrije bloem. Hij is echter wel minstens even lekker en dat is toch hetgeen dat telt! 

Zanddeegbodem basisrecept

Ingrediënten voor 1 bodem (8 personen)

 • 100 g amandelpoeder

 • 70 g suiker 

 • 200g glutenvrije bloem (ik gebruikte de glutenvrije bloem van Schär)

 • 130g koude boter

 • 2 eieren

 • 2 eetlepels lactosevrije melk 

Bereidingswijze

 1. Snijd de koude boter in blokjes en doe ze in een grote mengkom.
 2. Voeg hier het amandelpoeder, de kristalsuiker en de glutenvrije bloem aan toe.
 3. Kneed het geheel met je handen tot je een mooi samenhangend deeg krijgt.
 4. Voeg de eieren en de melk toe en kneed opnieuw. 
 5. Maak een mooie ronde deegbal en rol deze in vershoudfolie. Plaats gedurende een uur in de koelkast.
 6. Verwarm de oven voor op 200°C.
 7. Haal het deeg uit de koelkast. Neem een springvorm, bedek deze met bakpapier en duw de deegbal plat in de vorm. Je kan de volledig vorm bekleden door te duwen met je handpalm en je vingers, tot je deeg overal ongeveer even dik is. 
 8. Plaats de bodem gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven van 200°C. Verlaag de temperatuur vervolgens naar 190°C en laat nogmaals 10minuten verder bakken. 
 9. Haal de bodem uit de oven en laat het IN de vorm afkoelen op een rooster. Pas wanneer het volledige deeg is afgekoeld mag je het uit de springvorm halen. 
 10. Je kan de taartbodem nu vullen met wat je maar wilt: verse slagroom, mascarponecrème, gele bakkerscrème ... en afwerken met fruit, chocolade... 

Smakelijk! 

Saskia (stagiaire)