Zalm met noten-kruidenkorstje en pompoenrisotto

12-12-2018

Ingredienten

Pompoenrisotto

  • 250 g pompoen (diepvries)
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 300 g risottorijst
  • 1l kippenbouillon (Albert Heijn, Knorr)
  • 1 glas droge witte wijn
  • 50 g parmezaanse kaas (geraspt)

Zalm met noten-kruidenkorst

  • 4 zalmfilets
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 el pinda- of walnoten, fijngehakt
  • 8 el verse peterselie, fijngehakt
  • Snuifje zout

Voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de pompoen in blokjes van een halve centimeter (of gebruik pompoenblokjes uit de diepvries). 
  3. Snijd de knoflook voor de noten-kruidenkorst doormidden. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een kookpot en voeg hier de knoflookhelften aan toe. Laat even warmen, en haal de knoflookhelften uit de olie voor deze bruin worden. 
  4. Maak de noten-kruidenkorst door de fijngehakte noten, de fijngehakte peterselie, het snuifje zout en de warme knoflookolie te mengen in een kom. Leg de zalmfilets in een grote ovenschaal met wat olijfolie en beleg de filets met het kruiden-notenmengsel.
  5. Plaats de zalm in de voorverwarmde oven voor 20 minuten.
  6. Plaats een kookpot op het vuur met 1 liter water en 2 blokjes bouillon, breng dit aan de kook.
  7. Snijd de knoflook in twee, verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime kookpot en voeg hier de knoflook aan toe. Haal de knoflook uit de kookpot, voor deze bruin wordt.
  8. Voeg de risottorijst en de pompoenblokjes toe aan de knoflookolie en laat even warmen tot de korrels glanzen.
  9. Voeg het glas witte wijn toe en laat even verdampen. Voeg vervolgens een scheut bouillon toe en roer door tot deze opgenomen is door de rijst. Voeg dan weer een scheut bouillon toe en ga zo door tot de risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 15 à 20 minuten.
  10. Voeg de geraspte parmezaan toe wanneer de risotto gaar is. Roer goed door.

Smakelijk!