Rosbiefgebraad met rode wijnsaus, prinsessenboontjes en aardappelpompoengratin

13-12-2018

Ingrediënten

De rosbief

  • 1kg rosbief
  • 1 klontje boter

De aardappelpompoengratin

  • 500g vastkokende aardappelen 
  • 400g pompoen
  • 250ml lactosevrije melk
  • 200ml volle room 
  • 40g geraspte parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook

De rode wijsaus 

  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 blokje FODMAP-arme rundbouillon (Knorr, Albert Heijn) 
  • 400ml water
  • 400ml rode wijn
  • 1 kruidentuiltje (peterselie, tijm, laurier)
  • 2 peperbollen (geplet)
  • Ijskoude boter

De prinsessenboontjes

  • Max 75g prinsessenboontjes per persoon (= ingrediënt uit de beperkt toegelaten kolom) 
  • 8 sneetjes spek 

Voor 4 personen

Bereidingswijze 

De aardappelpompoengratin 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. 
  2. Schil de aardappelen en de pompoen. Snijd beiden in dunne plakken van ongeveer 2mm dik. Zorg ervoor dat de plakken allemaal ongeveer dezelfde dikte hebben. 
  3. Doe in een grote pan 2 eetlepels olijfolie, snijd de teentjes knoflook in twee en laat deze even warmen in de olijfolie. Haal de teentjes uit de olie voor ze bruin worden. Leg de dunne plakken aardappelen en pompoen even in de pan en zorg ervoor dat de olie goed verspreid is over de plakken. Het is de bedoeling dat je de knoflooksmaak goed doordringt in de pompoen en aardappel. 
  4. Neem 1 grote ovenschaal of 4 kleine ovenschaaltjes en leg de aardappel- en pompoenplakjes in laagjes (wissel af). Bestrooi elke laag met wat peper en zout. 
  5. Meng de melk, de room, het zout en de peper in een mengkom en schenk het mengsel over de aardappelen en de pompoen. Bestrooi de bovenkant met de geraspte parmezaan. 
  6. Dek de schaaltjes losjes af met aluminiumfolie en bak gedurende 40min in de oven. Verwijder de folie en laat de bovenkant in 25min goudbruin gratineren. 
  7. Laat de gratin voor het aansnijden 10 tot 15 minuten staan. 

De rosbief

  1. Kruid de rosbief met peper & zout. 
  2. Verhit een braadpan en smelt hier wat boter in. Schroei de rosbief aan alle kanten dicht (ongeveer 2 minuten baktijd per zijde). Laat de boter niet verbranden. 
  3. Leg de rosbief in een braadslede, zonder het braadvet toe te voegen.
  4. Plaats het vlees in de voorverwarmde oven (die je ook al gebruikt voor de gratin) en reken een gaartijd van 25 tot 30 minuten. Heb je jouw vlees graag rosé? Ga dan voor 20 minuten. 
  5. Je kan de gaarheid controleren door eens op het vlees te duwen met je vinger. Voelt het nog te soepel, dan verleng je best de baktijd wat.
  6. Neem de rosbief uit de oven en draai het in aluminiumfolie. Laat het vlees zeker nog 20 minuten rusten. 

De prinsessenboontjes

  1. Plaats een grote kom water op het vuur en kuis terwijl de boontjes. 
  2. Van zodra het water kookt voeg je de boontjes toe en laat deze 10 minuten koken. 
  3. Haal de boontjes na tien minuten van het vuur, giet ze af en spoel ze met koud water (dan garen ze zeker niet verder). 
  4. Weeg de boontjes goed af, zodat je maximaal 75gram hebt per persoon en wikkel de afgewogen boontjes in een sneetje spek. Bak deze net voor het serveren aan in een pan, in wat olijfolie. 

De rodewijnsaus

  1. Snijd het teentje knoflook in twee en bak het glazig in een sauspannetje in 1 eetlepel olijfolie. Haal de knoflook uit de olie voor deze bruin wordt. 

  2. Voeg het kruidentuiltje en de peperbolletjes toe, draai het vuur hoger en blus de pan met de rode wijn. Laat inkoken tot 2/3 van het volume.

  3. Voeg het water toe en het bouillonblokje en laat inkoken tot er ongeveer 300 ml saus overblijft.

  4. Haal het kruidentuiltje uit de saus en roer er, terwijl de saus van het vuur staat, enkele blokjes ijskoude boter door, tot de saus mooi glanst

  5. Kruid met peper en zout en serveer meteen.