Rabarbercake

08-05-2019

Dit receptje ontwikkelde ik voor een familieweekend. Iedereen had de opdracht gekregen een dessert mee te brengen, en daar ik natuurlijk zelf FODMAP volg, moest dit volledig FODMAP-vriendelijk zijn, zodat ik zelf ook kon meegenieten! Ik had zelf eigenlijk nog nooit cake gemaakt met glutenvrije bloem en wist dus ook niet goed aan wat ik mij moest verwachten. Terwijl ik aan het zoeken was naar lekkere 'gewone' cakereceptjes online, vond ik deze rabarbercake. En ik dacht onmiddellijk, cake en rabarber, zoet en zuur, de perfecte combinatie! Maar dat recept moest natuurlijk ook nog lukken met glutenvrije bloem en lactosevrije melk! Eén poging heb ik ondernomen en het was onmiddellijk een succes (en dat gebeurd niet vaak als ik glutenvrij bak, hehe!). Dus ja hoor, een toprecept! 

Wees wel voorzichtig als je een echte zoetekauw bent, want vet kan ook darmprikkelend werken en dus wat darmklachten geven. Gezien deze cake wel wat boter - en dus vet - bevat, zou ik toch aanraden het bij 1 à 2 stukjes per keer te houden. En ook: Sharing is caring hé! 

Rabarbercake

Ingrediënten

  • 350g rabarber
  • 75g boter 
  • 275g + 2 eetlepels glutenvrije bloem (ik gebruikte de glutenvrije bloem van Schär)
  • 60g amandelpoeder
  • 150g kristalsuiker
  • 1 pakje bakpoeder
  • 1 ei
  • 200ml lactosevrije melk (ik gebruikte de lactosevrije melk van Boni Selection)
  • Snuifje zout

Bereidingswijze 

  1. Kuis de rabarber en snijd hem in stukjes van 1cm. Meng met 2 eetlepels glutenvrije bloem en laat even staan. 

  2. Verwarm de oven voor op 180°C. 

  3. Meng de glutenvrije bloem met de kristalsuiker, het bakpoeder en een snuifje zout. 

  4. Smelt de boter in een pannetje op een zacht vuurtje. Haal de pan van het vuur en giet er, terwijl je roert, de melk en het ei bij. 

  5. Meng het botermengsel met het bloemmengsel. Meng er vervolgens het amandelpoeder onder.

  6. Giet als laatste de rabarber bij het deeg en meng nog eens goed door. 

  7. Giet het beslag in een ingevette cakevorm (invetten kan je met water boter of zonnebloemolie doen). Plaats gedurende 70 minuten in de voorverwarmde oven. 

  8. Laat de cake afkoelen op een rooster. 

Geniet er van!

Saskia (stagiaire)