Quinoaquiche

23-01-2019

Zelf vind ik het altijd super om een quiche te maken. Ik vind dit een gemakkelijk recept en daarom dat ik dit vaak op de planning zet. Als je het FODMAP-dieet volgt, dan bestaan er natuurlijk bodems die je kan gebruiken. Denk maar aan de gluten- en lactosevrije bodem van herta. Zelf geef ik de voorkeur aan het zelf maken van mijn bodem. Ik vind dat de smaak nog net iets beter is. Daarom dat ik vandaag met jullie één van mijn gemakkelijke bodems deel om een quiche te maken, namelijk 1 op basis van quinoa.

Een zelfgemaakte bodem geeft de quiche toch een betere smaak, al zeg ik het zelf!

Als je de bodem gemaakt hebt, dan is het natuurlijk om deze onmiddellijk op te eten. Je kan hem niet in grote hoeveelheden maken en dan bewaren. Hij is wel heel snel klaar, dus normaal zal het geen probleem zijn om deze snel klaar te maken.

Hoe beginnen we nu aan deze quinoabodem?

Ingrediënten:

  • 300g quinoa
  • 4 eieren
  • 50g Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

  1. Kook de quinoa gaar zoals vermeldt op de verpakking.
  2. Giet de quinoa af en zorg dat al het vocht er uit is (anders gaat je bodem ook te vochtig zijn).
  3. Voeg de eieren toe en roer deze er goed onder.
  4. Rasp de Parmezaan of kies voor de geraspte variant en meng deze ook onder de quinoa.
  5. Voeg indien gewenst nog wat peper en zout toe. Je kan ook andere kruiden toevoegen om je bodem een extra toets te geven.
  6. Neem je quiche vorm en leg hierin een bakpapier.
  7. Doe de quinoa in de vorm en duw deze aan en vorm zo je bodem. Let erop dat je quinoa niet te dik ligt, maar ook dat er geen gaten in zitten.
  8. Bak je bodem voor gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  9. Haal de vorm uit de oven en vul deze met een vulling naar keuze en bak de quiche zoals je dit normaal zou doen.

Je ziet het, het is geen werk om deze bodem te maken. Wel zorg je hiermee dat je quiche een pak meer eiwitten bevat, maar ook meer vezels. Hierdoor gaat je quiche ook beter vullen als je ervan eet.

Geen inspiratie voor de vulling, dan help ik je graag wat verder. Zelf ben ik zot van de volgende combinaties:

  • Tomaat met buffelmozzarella (is lager in lactosegehalte), nadat hij gebakken is werk ik de quiche dan nog af met rucola.
  • Wortel, kerstomaatjes, feta en oregano.
  • Spinazie en zalm.
  • Gebakken kip met het groen van de prei (deze wok ik eventjes op voorhand) en oesterzwammen.
  • En nog zoveel meer.