Pompoengranola met fruit en lactosevrije yoghurt

09-01-2019

Zelf ben ik nooit een grote broodfanaat geweest en hierdoor zoek ik altijd al veel alternatieven voor brood bij het ontbijt. Dit is natuurlijk een voordeel als je met het FODMAP-dieet begint. Eén van de zaken die ik echt overheerlijk vind, is granola met yoghurt en fruit. Tijdens de eliminatiefase moeten we dan een paar alternatiefjes vinden, voor het fruit en de yoghurt valt dit natuurlijk mee. Voor de granola pas ik dan mijn receptje aan, om zo het ideale gerechtje te krijgen.

Vandaag deel ik dan ook met plezier mijn pompoengranola. Door de pompoen toe te voegen is er een extra smaak sensatie in mijn granola en daarnaast voeg ik er zo ook wat extra vitaminen aan toe.

Ingrediënten:

Voor de granola (ongeveer een 16 porties)

  • 220 gram havermout
  • 100 gram walnoten
  • 3 el bruine suiker
  • Een snuifje kaneel
  • Een snuifje zout
  • 60 ml olijf- of zonnebloemolie
  • 80 ml ahornsiroop
  • 75 gram pompoenpuree (= 120g rauwe pompoen, mag uit de diepvries zijn)

Voor de afwerking:

  • 125g lactosevrije yoghurt
  • 125 à 150g FODMAP-arm fruit naar keuze (bv. kiwi, appelsien, druiven)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Kook de pompoenblokjes tot deze goed zacht zijn. Giet ze af en laat goed uitlekken. Stamp ze tot puree.
  3. Hak de walnoten fijn en roer deze samen met de havermout, de bruine suiker, de kaneel en het zout door elkaar.
  4. Roer de olie, ahornsiroop en pompoenpuree door elkaar. Giet dit over het droge mengsel en roer alles door elkaar.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de granola over. Bak de granola voor 25 minuten in de oven. Roer of schud de granola op de helft even door elkaar. Controleer de granola tegen het einde regelmatig, wanneer deze goudbruin is mag je hem uit de oven halen.
  6. Laat de granola afkoelen. Houd 1 portie opzij en doe al de overige afgekoelde granola in een bewaardoos.
  7. Snijd het fruit in stukjes.
  8. Serveer de granola met de lactosevrije yoghurt en het fruit.

SMAKELIJK!