Pompoencake

18-10-2019

Het seizoen van de pompoenen is terug in het land, dus dat betekent dat ik er weer veel dingen mee ga maken. En ik begin onmiddellijk met een overheerlijk, zoet gerechtje. Je kan deze cake eten als tussendoortje of als dessert. Maar je kan er ook voor kiezen om hem te combineren met wat lactosevrije yoghurt en dan gaat hij ook perfect als ontbijt. Dus veel variatie mogelijkheden met 1 simpel receptje.

Er zit spelt in het deeg, aangezien deze maar beperkt mag, heb ik het ook gecombineerd met havermeel. Heb je niet veel verschillende soorten meel in huis staan, dan kan je ook altijd havermout blenden totdat je meel krijgt. Dit doe ik zelf ook vaak, zodat mijn kast niet ontploft van de verschillende soorten meel.

Door de gluten in het spelt, ga je nog een gluten structuur hebben en rijst de cake redelijk goed. Als je de spelt liever vervangt, vergeet dan ook niet om wat extra bakpoeder toe te voegen en ook iets als bindmiddel. Denk bijvoorbeeld aan chiazaad of dergelijke.

Ik heb geen walnoten in de cake zelf gestopt, maar heb deze er boven op gelegd. De reden hiervoor is simpel, kan je niet zo goed tegen vet en moet je hier ook op letten? Dan kan je ervoor kiezen om hem zonder noten te eten. Door de toevoeging van de pompoen moest ik al minder vet gebruiken, maar zo verminderen we het nog een hoop.

Bij de pompoenen moet je natuurlijk opletten dat je een gewone pompoen koopt of gewone pompoen uit de diepvries. Aangezien dat je tijdens de eliminatiefase geen butternutpompoen mag gebruiken. Zelf opteer ik voor dit gerecht liever voor diepvriespompoen, dan is het een stuk makkelijker om te maken en sneller klaar.

Pompoencake

Ingrediënten:

 • 400g pompoen
 • 200g volkoren speltbloem
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 75g rietsuiker gemengd met stevia
 • 75g ahornsiroop
 • 4 eieren
 • 100ml zonnebloemolie
 • 2 koffielepels pumpkin spice

Bereidingswijze:

 1. Als je met verse pompoen werkt: schil deze en snijd in kleine stukjes en kook ze nadien gaar. Werk je met diepvriespompoen: laat de pompoen ontdooien.
 2. Doe alle natte ingrediënten (eieren, zonnebloemolie en ahornsiroop) en de pompoen in de blender. Blend totdat de pompoen volledig fijngepureerd is.
 3. Voeg de rietsuiker, de kruiden, de bakpoeder en de bloem toe.
 4. Meng alles goed zodat er zeker geen brokken inzitten.
 5. Doe je beslag in een cakevorm (vul deze voor 2/3, want het geheel gaat nog rijzen).
 6. Bak de cake gedurende 40 minuten op 180°C. Afhankelijk van je oven kan dit langer of korter zijn. Het is belangrijk dat als je erin prikt, er niets blijft hangen.
 7. Laat afkoelen en werk eventueel af met walnoten.

SMAKELIJK!