Pizzadeeg basisrecept

20-05-2019

Tegenwoordig is het al heel wat gemakkelijker om een FODMAP-arm pizzadeeg te vinden in de winkel. Zo is het glutenvrije pizzadeeg van Schär volledig FODMAP-proof. Echter, ik vind het zelf nog altijd heel leuk om zelf mijn deeg te maken wanneer ik wat meer tijd heb, want er gaat toch eigenlijk echt niets boven vers gemaakte pizza!?

Het leuke aan pizza is dat je het werkelijk met alles kan beleggen, waardoor je kan blijven variëren. Blijf wel voorzichtig met het gebruik van ingrediënten uit de beperkt toegelaten kolom. De regel is dat je per maaltijdmoment 1 ingrediënt mag kiezen uit deze kolom. Indien je dus graag je pizza belegt met courgette, gebruik dan de toegelaten hoeveelheid van deze groente en vul voor het overige aan met toegelaten ingrediënten. 

Pizzadeeg basisrecept

Ingrediënten voor 2 grote pizza's

  • 300g Glutenvrije bloem (ik gebruikte Schär Bread-mix)
  • 200ml lauw water
  • 5g zout 
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel olijfolie 
  • 8g gedroogde gist 

Bereidingswijze 

  1. Doe de glutenvrije bloem, de gist, de suiker, het water en de olijfolie in een grote mengkom en meng goed door met een vork. 
  2. Voeg als laatste het zout toe en meng nogmaals goed door. 
  3. Strooi wat bloem uit op een proper werkvlak. Giet het ruw gemengde deeg hier op uit en begin het deeg te kneden. 
  4. Kneed gedurende 5 minuten tot er zich een mooie grote deegbal begint te vormen. 
  5. Leg de deegbal in een diepe, grote kom en dek het af met een keukenhanddoek. 
  6. Plaats het afgedekte deeg in een warme kamer en laat het rijzen gedurende een uur. 
  7. Haal het deeg na een uur uit de mengkom en deel het in 4 gelijke porties. 
  8. Verwarm de oven voor op 220°C.
  9. Strooi opnieuw wat bloem uit op een proper werkvlak en rol het deeg uit met een deegrol tot je een mooie, dunne pizza krijgt. 
  10. Leg het uitgerolde pizzadeeg op een met bakpapier bedekte bakplaat en beleg naar wens. 
  11. Wanneer de pizza belegd is, plaats hem dan gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven. 

Smakelijk!

Saskia (stagiaire)