Luchtige frambozenpannenkoekjes

22-04-2019

Ook wanneer je het FODMAP-arm dieet volgt kan je nog steeds genieten van heerlijke pannenkoeken! Ik koos voor pannenkoeken met een twist (frambozen!), maar je kan ook gerust het basisrecept maken, waarbij je de melk vervangt door lactosevrije melk en de bloem door boekweit-, haver- of glutenvrije bloem.

'S ochtends weinig tijd in de week? Vries een deel van je versgebakken pannenkoeken in. Je kan ze de avond voordien uithalen en gedurende de nacht laten ontdooien in de koelkast. 

In het huidige receptje koos ik ervoor om frambozen toe te voegen aan het deeg. Wees wel voorzichtig dat je niet teveel van deze pannenkoeken eet, daar frambozen nog steeds tot de beperkt toegelaten groep behoren (maximaal 60g)! Onderstaand recept is goed voor 4 pannenkoeken van een gemiddeld formaat, beperk jezelf dus tot 2 pannenkoeken want dan blijf je mooi binnen de grens van de toegelaten hoeveelheid frambozen. 

Luchtige frambozenpannenkoekjes (2 personen)

Ingrediƫnten

  • 95g glutenvrije bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • snuif zout
  • 1 ei
  • 230ml lactosevrije melk
  • 1 eetlepel vloeibare boter
  • 100g verse frambozen of ontdooide diepvriesframbozen
  • 1 eetlepel arachide- of zonnebloemolie
  • 100g lactosevrije yoghurt
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract
  • FODMAP-arm fruit naar keuze

Bereidingswijze

  1. Indien je diepvriesframbozen gebruikt, laat deze dan eerst volledig ontdooien.
  2. Meng de glutenvrije bloem, het zout en het bakpoeder in een grote mengkom. Voeg hier het ei, de lactosevrije melk en de vloeibare boter aan toe. Mix het geheel tot je een mooi egaal mengsel krijgt zonder klonters. 
  3. Voeg de frambozen toe en mix nogmaals. Er mogen gerust nog kleine stukjes framboos in achter blijven.
  4. Verhit een eetlepel arachide- of zonnebloemolie in een antikleefpan. 
  5. Schep een pollepel deeg in de pan. Laat de pannenkoek bakken tot je ziet dat alle belletjes op de pannenkoek verdwenen zijn, zo weet je dat de onderkant gaar is. Draai de pannenkoek om en laat nog een minuutje bakken aan de andere kant.
  6. Meng de yoghurt met de ahornsiroop en het vanille-extract. Serveer dit, samen met wat vers FODMAP-arm fruit, bij de pannenkoekjes.

Geniet ervan!

Saskia (stagiaire)