Lookolie

19-04-2019

Wanneer je het FODMAP-dieet volgt mag je geen look eten, omdat dit een bron is van fructanen. Echter, dit wilt niet zeggen dat je deze smaakmaker helemaal moet schrappen uit je gerechten. 

Fructanen zijn stoffen die oplossen in water en alle stoffen die oplosbaar zijn in water zijn niet oplosbaar in olie!

Omdat fructanen niet oplosbaar zijn in olie, kan je dus gerust een teentje knoflook bakken in olie en zo de smaak overbrengen naar de olie, zonder dat je het risico loopt dat de fructanen zullen afgegeven worden aan deze olie. Wil je dus vanaf nu nog die heerlijke looksmaak in je gerechten? Snijd dan voor je aan je gerecht begint gewoon een teentje look doormidden, bak deze even aan in wat olijfolie en haal het teentje er weer uit. Voilà, je hebt de smaak en niet de fructanen en je kan nu in deze olie al je andere ingrediënten bakken. 

Lookolie

Ingrediënten

  • 1 teentje look
  • 1 eetlepel olijfolie 

Bereidingswijze 

  1. Warm een eetlepel olijfolie op in een pan of een kookpot. 
  2. Snijd het teentje look doormidden en bak dit even aan in de warme olijfolie. 
  3. Haal het teentje look uit de olie voor het begint te bruinen. 

Eenvoudig toch! 

Groetjes,

Saskia