Havermoutbrood

10-06-2019

Omdat ik niet de grootste fan ben van glutenvrij brood (en dan vooral van de structuur), ga ik voortdurend op zoek naar lekkere alternatieven. Na enkele (heel) mislukte pogingen, ben ik uiteindelijk tot dit resultaat gekomen en ik ben er echt heel blij mee! 

Wanneer je dit receptje maakt moet je aandachtig zijn voor het aantal sneetjes dat je per keer eet, daar havermout een beperkt toegelaten ingrediënt is. Hou het dus bij 2 à 3 sneetjes per maaltijdmoment. Wees gerust, je zal hier zeker genoeg mee hebben, want door de havermout en de eieren vult het brood zeer goed.

Bij het maken van dit brood je merken dat het deeg - in tegenstelling tot normaal brooddeeg - heel lopend is. Dit is volledig normaal. Je hebt dit extra vocht nodig, omdat havermout, boekweit en chiazaad ingrediënten zijn die veel water opnemen en anders zou je een heel droog en compact brood krijgen. 

Net zoals 'gewoon' brood kan je dit brood in sneetjes snijden en in de diepvries bewaren, zodat je er nog langer plezier van hebt. 

Havermoutbrood

Ingrediënten

  • 300g fijngemalen havermout
  • 200g boekweitmeel
  • 90g glutenvrije bloem (ik gebruikte de glutenvrije bloem van Schär)
  • 600ml water
  • 4 eieren 
  • 10g droge gist
  • 15g chiazaad 
  • 8g zout
  • 25g olijfolie

Bereidingswijze

  1. Voeg alle ingrediënten, buiten het zout, samen in een kom en meng het deeg met een vork. 
  2. Voeg het zout toe en meng nogmaals. Het is heel normaal dat het deeg heel lopend is. Havermout, boekweitmeel en chiazaad zijn ingediënten die veel vocht opnemen en daarom moet er dus extra veel vocht aanwezig zijn. 
  3. Dek de mengkom af met een propere handdoek en laat het deeg gedurende een half uur staan. 
  4. Giet het deeg na een uurtje in een bakvorm naar keuze en laat dit opnieuw een uurtje staan. 
  5. Verwarm de oven voor op 190°C.
  6. Plaats het brood gedurende 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. 
  7. Laat het brood afkoelen uit de bakvorm op een rooster.

Smakelijk! 

Saskia (stagiaire)