Boekweitpizza

17-04-2019

Er gaat niets boven een heerlijke versgebakken pizza! Echter, je zal het wel al gezien hebben, pizzabodems zijn een bom van fructanen. Zelf heb ik al verschillende winkels afgelopen voor een glutenvrije variant, maar vaak bevatten deze toch ingrediënten die niet toegelaten zijn binnen het FODMAP-dieet. Om deze reden besloot ik zelf te experimenten en mijn eigen FODMAP-arme pizzabodem klaar te maken. 

Ik koos ervoor boekweit te gebruiken, je zal merken dat dit een aparte smaak heeft, en niet iedereen is hier voor te vinden. Maar maak ze gerust eens klaar en kijk voor jezelf wat je er van vindt. Stel dat je er toch geen echte fan van bent, niet getreurd, ik ben momenteel aan het kijken voor een FODMAP-arme pizzabodem met een iets meer neutrale smaak. Ik hou jullie op de hoogte! 

Boekweitpizza

Ingrediënten voor 4 kleine pizza's

  • 100g lactosevrije yoghurt
  • 100g boekweitmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • Zout & zwarte peper
  • 200ml tomatenpassata
  • 1 pakje mozzarella (koolhydraten < 1g)
  • 3 sneetjes hesp
  • Oregano
  • 100g rucola
  • Verse basilicum

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C
  2. Meng de lactosevrije yoghurt, het boekweitmeel, het bakpoeder en een snuif peper en zout in een grote kom. Doe dit eerst met een lepel en van zodra je een iets vaster deeg krijgt, met de hand.
  3. Strooi wat boekweitmeel op een werkvlak en leg het deeg hier bovenop. Kneed het deeg gedurende 3 minuten zodat alles goed gemengd is.
  4. Rol het boekweitdeeg tot een mooi bol en verdeel in 4 gelijke stukken.
  5. Rol elk stuk deeg uit tot een mooie platte pizza en leg de pizza op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Doe op elke pizza passata, peper en zout, sneetjes mozzarella en sneetjes hesp. Bestrooi met oregano.
  7. Bak de pizza's gedurende 8 a 10 minuten in de oven.
  8. Werk af met rucola en verse basilicum. 

Smakelijk!

Saskia