Fruitpizza met granolabodem

15-04-2019

Een vriendin (die ook FODMAP volgt) vroeg me of ik geen leuk en gezond receptje kende dat ze samen kon maken met haar kinderen in de paasvakantie. Omdat ze natuurlijk ook zelf wou kunnen smullen van het eindresultaat moest het gerecht volledig FODMAP-proof zijn. Ik koos voor dit eenvoudige en leuke recept. 

Voor de bodem doe je eigenlijk gewoon alle ingrediënten samen in één grote mengkom en kneden maar! De topping daar kan je dan naar hartelust mee variëren en indien je de pizza met kinderen maakt kunnen ze figuurtjes leggen, patronen vormen... 

Ideaal als gezond ontbijt of als gezond tussendoortje

Ikzelf heb één grote pizza gemaakt, maar je kan het deeg ook gerust in 4 gelijke porties verdelen en er 4 kleine pizza's van maken. Misschien nog leuker voor de kinderen omdat ze dan hun eigen pizza hebben waarmee ze zich kunnen uitleven. 

Fruitpizza met granolabodem (8 porties)

Ingrediënten

Voor de granolabodem

  • 60g ongezouten pindanoten
  • 200g walnoten 
  • 135g fijne havermout
  • Een snuifje zout
  • 110g ahornsiroop
  • 2 eetlepels lactosevrije melk 
  • 1 theelepel vanille-extract 

Voor de topping 

  • 425g lactosevrije plattekaas (ik kocht de lactosevrije plattekaas van Albert Heijn)
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract 
  • Vers FODMAP-arm fruit 


Bereidingswijze

Granolabodem

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. 
  2. Doe de noten in een hakmolen en hak ze fijn. 
  3. Doe de fijne havermout, de fijngehakte noten, de ahornsiroop, de melk, het snuifje zout en de vanille in een grote mengkom en meng het geheel. Kneed vervolgens tot je een mooie deegbal krijgt. 
  4. Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg hier het deeg op. Duw deze aan en vorm één grote ronde pizza (met een dikte van ongeveer 5mm, indien gewenst kan je er ook kleine pizza's mee maken).
  5. Bak de bodem gedurende 10 a 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bodem uit de oven van zodra de randen van de bodem beginnen te bruinen. 
  6. Laat de bodem volledig afkoelen en plaats vervolgens in de koelkast voor minstens 30 minuten. 

Tip: Indien gewenst kan je de bodem een dag op voorhand maken en in de koelkast bewaren. 

De topping 

  1. Meng de lactosevrije plattekaas, de ahornsiroop en het vanille-extract in een kom. 
  2. Snijd het fruit in stukken. 
  3. Bestrijk de afgekoelde granolabodem eerst met de plattekaasmengeling en beleg vervolgens met de stukken fruit. 

Tip: Je kan de pizza afwerken met limoenzeste of fijngesnipperde munt. Dit geeft een frisse toetst aan het geheel.

Smakelijk! 

Saskia (stagiaire)