Naan

24-09-2019

Naan kennen we waarschijnlijk allemaal als Indisch platbrood, het is makkelijk om te maken en kan in veel gerechten gebruikt worden. Je kan ervoor kiezen om de naan kleiner te maken en te gebruiken als een dipper, je kan ze ook groter maken en dan bij de lunch serveren. Ook is het een leuk alternatief om snel brood op tafel te toveren.

Om het receptje toe te laten in de eliminatiefase, hebben we ervoor gekozen om dit receptje te optimaliseren. Het volledige recept kan je maken met maar 5 ingrediënten en ook in een mum van tijd.

De bloem hebben we opgedeeld in 2 componenten. Aan de ene kant maken we gebruik van speltbloem. Door de gluten die in spelt zitten, kunnen we ervoor zorgen dat je nog steeds de elasticiteit in het brood krijgt. Natuurlijk is spelt wel een bloemsoort die je moet beperken tijdens de eliminatiefase, daarom dat we het ook nog met andere bloem gaan vermengen om  zeker te kunnen genieten van enkele naantjes.

De tweede soort bloem of meel is havermeel, zelf koop ik geen havermoeel in de winkel, maar ik blend gewoon mijn havermout. Dan heb ik niet teveel verschillende soorten nodig en kan ik ook alles opgebruiken. Je kan ook een ander soort meel kiezen voor toe te voegen, bijvoorbeeld rijstmeel, quinoameel, boekweitmeel, ... Kijk gerust wat je in de kast hebt liggen en welke smaak jij lekker vindt.

Voor de yoghurt, kies ik voor de lactosevrije variant. Zorg er wel voor dat het geen gezoete yoghurt is, anders zal je zoete naanbroodjes maken. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd en kan dus niet zeggen of het lekker is of niet. Bij de bakpoeder is het gewoon goed kijken of het een bakpoeder is die mag. Je hebt heel veel soorten in de winkel liggen die mogen, dus hier is het kijken dat het met maïs is en niet met tarwe.

Alles mengen en dan het brood bakken in de pan, easy peasy toch?!

Naan

Ingrediënten:

 • 100g speltbloem
 • 100g havermeel
 • 6 g bakpoeder
 • 150 g lactosevrije yoghurt
 • 3 g zout
 • 1 el olijfolie

Bereidingswijze:

 1. Blend de havermout en voeg deze toe aan de speltbloem.
 2. Voeg bloem/meel soorten, bakpoeder, lactosevrije yoghurt en zout samen en kneed tot een glad geheel. 
 3. Het deeg is goed wanneer het elastisch is, maar zorg ervoor dat het niet te veel meer blijft plakken. Kneed desnoods nog iets langer wanneer het deeg nog te veel plakt of voeg een klein beetje extra bloem toe.
 4. Verdeel het deeg vervolgens in 4 gelijke stukken en rol elk stuk goed plat uit op een bebloemd aanrecht of op een bakpapier (zo voorkom je dat het deeg blijft kleven).
 5. Smeer elk stuk naan in met de olie.
 6. Wacht tot je grillpan goed heet is en bak dan het naan brood in de pan. Een 3-tal minuutjes aan elke kant volstaat normaal.