Pompoenrisotto

03-01-2020

Risotto, het is een gerecht dat mij toch altijd kan smaken. Daarom dat ik hier gekozen heb voor een vegetarische variant. Namelijk een risotto met pompoen en feta, natuurlijk zijn er hier enkele aandachtspunten.

Pompoen: hou er rekening mee dat je kiest voor een gewone pompoen en geen butternut of flespompoen. Want een gewone pompoen mag tijdens de eliminatiefase, maar in een butternut zit er teveel mannitol en galactanen. Omdat ik een gewone pompoen vaak moeilijk vind om te snijden (lees: ik ben onhandig en dan is dit gevaarlijk), kies ik bij dit recept voor diepvriespompoen. Dan is de pompoen al gesneden en kan je de risotto iets sneller klaarmaken.

Feta: dit bevat natuurlijk lactose en daarom is het heel belangrijk om je feta goed te bekijken voordat je deze koopt. Je hebt merken die lactosevrije feta verkopen en hiervoor kan je kiezen. Maar zelf vind ik deze niet in alle winkels, daarom dat ik kijk naar de koolhydraten per 100g.

Als je koolhydraten per 100g onder 1g zitten, dan kan deze kaas tijdens het eliminatiedieet.

Groentebouillon: in de winkel vind ik niet onmiddellijk merken waarvan ik groentebouillon kan kopen. Daarom dat ik deze zelf maak en dan in flessen invries. Zo heb je altijd bouillon klaarstaan voor in soep of voor een risotto. Misschien dus ook een ideetje?

Het gerecht is in mijn ogen snel klaar en echt overheerlijk om te eten. Dus lees snel het recept om eraan te beginnen.

Pompoenrisotto

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 800g pompoen (gewone pompoen, geen butternut)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200g zilvervliesrijst
  • 1l groentebouillon
  • 100g feta (let op de lactose)
  • Salie
  • 1 handje pompoenpitten

Bereidingswijze:

  1. Schil de pompoen en snijd deze in kleine blokjes.
  2. Leg de pompoen op een met bakpapier bedekte bakplaat en sprenkel hierover 1 eetlepel olie.
  3. Kruid de pompoen met peper, zout en salie.
  4. Bak de pompoen gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  5. Doe 1 eetlepel olijfolie in een kom en bak rijst gedurende 1 minuut.
  6. Blus het geheel met de groentebouillon en laat het geheel rustig gaar koken.
  7. Rooster ondertussen de pompoenpitten in een pan.
  8. Als de rijst gaar is voeg de pompoen en de pompoenpitten toe en meng alles goed onder elkaar.
  9. Verkruimel de feta erboven en roer deze er lichtjes door.
  10. Werk eventueel af met nog wat vers gesnipperde salie.

Smakelijk!