Duo van croques

24-04-2019

Dit duo van croques bestaat uit een zoete en zoute croque. De zoute croque is met zelfgemaakte groene pesto, verse tomaten en mozzarella. De zoete croque is met banaan en gesmolten zwarte chocolade. Mmmmm! 

Zoals je al gelezen zal hebben bij het receptje van verloren brood, ben ik altijd actief op zoek naar manieren om glutenvrij brood wat lekkerder te maken. Ik ben zelf niet zo een fan van de korrelige structuur van het brood en mijn broodrooster is, sinds ik met het FODMAP-dieet gestart ben, echt mijn beste vriend geworden. Maar als roosteren de structuur zo sterk veranderd, wat dan als je er croques van maakt? En ja hoor, ook dan merk je nog amper dat je glutenvrij brood aan het eten bent! Een winnaar dus! 

Nog enkele aandachtspunten bij dit recept. Kijk goed de verpakking van de mozzarella na wanneer je naar de winkel gaat. Je mag de mozzarella enkel gebruiken wanneer de koolhydraten onder 1 gram liggen. Daarnaast is het belangrijk dat je bij de zoete croque een geelgroene banaan gebruikt (daar mag je meer van) en dat je goed doseert: zowel banaan als zwarte chocolade zijn 2 producten uit de beperkt toegelaten groep. Maar we blijven voor beide producten onder de helft van de maximaal toegelaten hoeveelheid waardoor we ze wel in 1 receptje kunnen combineren. 

Duo van croques

Ingrediƫnten

 • 4 sneden glutenvrij brood (ik gebruikte het glutenvrije meergranenbrood van de Delhaize)
 • 1/2 bolletje mozzarella (koolhydraten < 1g)
 • 1/2 tomaat 
 • Zelfgemaakte groene pesto (zie basisrecept)
 • 50g geelgroene banaan 
 • 15g zwarte chocolade 

Bereidingswijze

Zoute croque

 1. Maak de groene pesto (zie het basisrecept
 2. Snijd de tomaat en mozzarella in fijne plakjes. 
 3. Besmeer 1 boterham met de groene pesto en beleg deze vervolgens met de plakjes tomaat en mozzarella. Leg er een tweede snede brood op en rooster de croque.

Zoete croque

 1. Snijd de banaan in schijfjes.
 2. Snijd de zwarte chocolade in grove stukken. 
 3. Beleg 1 snede met de bananenschijfjes en strooi hier de zwarte chocolade over. Leg er een tweede snede brood op en rooster de croque. 

Je kan de croques zowel maken in een pan (gebruik wat boter) als in een croque-machine. 

Laat het smaken!

Saskia (stagiaire)