Crème Brûlée

03-12-2018

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250ml lactosevrije volle room
  • 250ml lactosevrije melk
  • 2 vanillestokjes
  • 12 eigelen
  • 100g kristalsuiker

Afwerking

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Bereidingswijze

  1. Giet de room en melk samen in een sauspannetje.
  2. Snijd het vanillestokje overlangs in twee en schraap met een mesje de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes, samen met het vanillestokje toe aan het mengsel van room en melk (het stokje zelf gaat nog veel smaak afgeven).
  3. Verwarm op een matig vuur, zonder dat het mengsel tot koken komt, en roer regelmatig.
  4. Scheid de eigelen van het eiwit. Het eiwit zal in deze bereiding niet worden gebruikt.
  5. Meng voorzichtig de 100 g kristalsuiker doorheen de eigelen, zorg ervoor dat het mengsel zeker niet bleek en schuimig wordt.
  6. Verwijder het vanillestokje en voeg het melk&room-mengsel vervolgens al roerend bij het mengsel van eigeel.
  7. Laat dit nu even rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is (+- 20minuutjes).
  8. Verwarm de oven voor op 90°C.
  9. Vul de schaaltjes met het mengsel en plaats ze in de voorverwarmde oven gedurende minstens 1 uur. De exacte tijd hangt wat af van de grootte en hoogte van de gekozen schaaltjes. Je kan controleren of ze voldoende hebben gehad door eens voorzichtig met de schaaltjes te schudden. Wanneer de crème stevig is en niet meer beweegt mag je deze uit de oven halen en goed laten afkoelen.

Afwerking

  1. Meng 2 eetlepels bruine suiker met 2 eetlepels kristalsuiker.
  2. Strooi de suiker door een zeefje over de afgekoelde crème bûlées. Zorg ervoor dat de suiker mooi verspreid is.
  3. Smelt de suiker met behulp van de gasbrander. De suiker mag zeker niet verbranden.

Smakelijk!