Basisrecepten

 

Haver gnocchi

28-01-2020

Vandaag deel ik met plezier mijn haver gnocchi's. Deze bevatten door het toevoegen van het havermeel een pak meer vezels dan de oorspronkelijke gnocchi en ik blijf hem nog steeds super lekker vinden. Door de vezels vult het gerecht wel een pak meer, waardoor je met minder genoeg hebt.

Croutons in een soepje, dat vind ik zelf overheerlijk. Om dit te vervangen heb ik nu deze overheerlijke granola gemaakt. Zo heb ik iets voedzaam binnen, maar ook een knapperige toets in mijn soep. De granola kan je maken en als je hem dan bewaard in een afgesloten pot, dan blijft hij zeker 1 maand goed.

Soms is het moeilijk om tijdens dit dieet leuke alternatieven te vinden voor brood. Daarom dat ik deze simpele crackers heb gemaakt. Ze zijn lekker krokant en als je ze in een afgesloten doos bewaard, dan kan je ze 1 à 2 weken bewaren.

Pumpkin spice

15-10-2019

Zelf ben ik verzot op pumpkin spice en dit is een kruidenmengeling die echt niet moeilijk is om zelf te maken. Aangezien dat de meeste mengelingen van kruiden zaken bevatten die tijdens de eliminatiefase niet mogen, vind ik het altijd handig om zelf mengelingen te maken. Zo heb je steeds iets bij de hand om zaken op smaak te brengen. ...

Het is niet meer echt het seizoen van de aardbeien, maar toch wou ik nog deze confituur delen. Omdat het zo makkelijk is om klaar te maken en het bestaat maar uit 2 ingrediënten, wat het dus ook super gemakkelijk maakt.

Ik wil je graag tonen dat het FODMAP-dieet zeker niet gelijk staat aan lekkere dingen moeten missen. Meer nog, je kan bijna zo goed als elk recept FODMAP-vriendelijk maken, zo ook het recept van pannenkoeken!

Mijn zwakke plek is ongetwijfeld dessert. Stel je dan voor dat je op een feestje toekomt en omringd wordt door alles wat lekker is, maar FODMAP volgt en dus aan niets mag aankomen. Ik moet het toegeven, ik heb me meer dan eens laten verleiden waardoor ik helemaal opnieuw met de eliminatiefase moest beginnen. Ik begon dan ook gewoon...

Een goed basisrecept is een must in de keuken. Want wanneer je weet hoe je FODMAP-vriendelijke bechamelsaus kan maken, dan ben je vertrokken voor een groot aantal andere gerechten. Denk maar een witloofgratin, lasagne of macaroni met kaas en hesp.

Tegenwoordig is het al heel wat gemakkelijker om een FODMAP-arm pizzadeeg te vinden in de winkel. Zo is het glutenvrije pizzadeeg van Schär volledig FODMAP-proof. Echter, ik vind het zelf nog altijd heel leuk om zelf mijn deeg te maken wanneer ik wat meer tijd heb, want er gaat toch eigenlijk echt niets boven vers gemaakte pizza!?